Kompresör Periyodik Kontrolü
İşletmelerde işçi sağlığı ve iş güvenliği yönünden, basınçlı ekipmanların emniyet ekipmanları ile beraber güvenli bir biçimde kullanılması için, bu basınçlı ekipmanların periyodik olarak korozyon, sızdırmazlık, aşınma, çatlak, deformasyon, bağlantı kontrolü, sıcaklık, basınç, temizlik, fonksiyon gibi kriterlerin test ve kontrol edilmesi gerekmektedir.
Lider Periyodik, 6331 sayılı “İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu” uyarınca çıkarılan ve 25.04.2013 tarih ve 28628 sayılı Resmi Gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren “İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği “ne göre, teknik hizmetlerinin güvenirliliğini ve yeterliliğini onaylatmak ve kurumsallaştırmak amacıyla, işletmenizde bulunan kompresörler ve tüm basınçlı ekipmanların yıllık periyodik kontrollerini TS EN ISO /IEC 17020 standardına uygun bir şekilde gerçekleştirmektedir.
Kompresörlerin Kontrolleri; TS 1203 EN 286-1, TS EN 1012-1:2010, TS EN 13445-5 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılmaktadır.
Kompresörler İle İlgili Genel Tavsiyeler
- Kompresörlerde, su drenajı olmalı ve bakım bölümü tarafından periyodik olarak su boşaltılmalıdır. Ayrıca tankın çevresi patlamalara önlem amaçlı korunaklı bir bölmede ya da çalışanlardan belirli bir uzaklıkta olmalıdır. Korunaklı tabir edilen bu bölme betonarme ya da çelik yapı olabilir.
- Kompresör odası, tozdan etkilenmeyecek, temiz-soğuk hava girişine uygun, sıcaklık değişimlerinin minimum olduğu yerde inşa edilmelidir. Kompresör için uygun ortam ısıl değeri 2 ‘C derece ile 46 ‘C derece aralığında olmalıdır. Emilen havadaki her 3 ‘C derece sıcaklık düşüklüğü basılan havanın miktarını %1 oranında arttıracaktır.
- Çevrenin kirli olması durumlarında kompresör odası hava girişine temiz hava emişini temin etmek adına panel filtreler koyulması faydalı olacaktır.
- Kompresör odası iyi havalandırılmalı, hava emişi ve çıkısına uygun ölçü ve özelliklerde davlumbazlar yerleştirilmelidir.
- Kompresör odasının zemin yüzeyi düzgün, sağlam ve kolay temizlenebilecek durumda olmalıdır.
- Kompresörlerin tamir ve bakım işlerinin rahatlıkla yapılabilmesi için çevresinde rahatça dolaşılabilecek şekilde yerleştirilmelidir.
- Kompresör gerektiğinde odadan çıkartılabilmelidir. Bunun için oda, bir forkliftin çalışmasına uygun ölçülerde olmalıdır.
Kompresör Periyodik Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılır
İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği kompresörlerin en geç yılda bir periyodik olarak ve gerektiğinde kontrol ve deneyleri yaptırılmalıdır.
Kompresör Periyodik Kontrolleri Kim Tarafından Yapılır
Standartlarda belirtilen kriterlere uygun olarak uzman ve sertifikalı Lider Periyodik mühendisleri tarafından yapılır.
Periyodik Kontrol Raporu
Lider Periyodik’in yeterli teknik teçhizat ve bilgi birikimine sahip makine mühendisleri tarafından yapılan basınçlı ekipmanların periyodik kontrolleri, bu cihazların neden olabileceği iş kazalarının azaltılmasına, önlenmesine ve iş güvenliğinin sağlanmasına yardımcı olacaktır.
İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Lider Periyodik denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrollerle alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.