Konveyör Periyodik Kontrolü

Konveyör Periyodik Kontrolü

Konveyör bant sistemi yükleri havadan ve yerden taşımaya yarayan sistemdir. İnsanları taşıyan yürüyen merdiven ile aynı çalışma sistemine sahip konveyör sistemi her sektörde kullanılmaktadır. Seri üretimlerin yapıldığı her yerde kullanılan konveyör bant sistemi yükleri taşıma işlevi görür. Konveyör bant sistemi madenlerde, cam, demir, mobilya, kimya, lastik v.b gibi tüm fabrikalarda kullanılır.

Konveyör bant sisteminin zincirli, rulolu, titreşimli, bantlı, vidalı, bakla zincirli, slat, flex, eğimli, ve teleskobik olmak üzere bir çok çeşidi bulunmaktadır. Sabit ve taşınabilir olarak üretilen konveyör bant sistemlerinin mutlaka bakım ve kontrolleri yapılmalıdır. Periyodik kontrolü yapılmayan konveyör sistemler da aşağıda belirtilen riskler ortaya çıkabilir.

  • Elektriksel tehlikeler.
  • Mekanik tehlikeler.
  • Yangın tehlikeleri.
  • Yüklerin düşme tehlikesi.

 

Konveyör sistemi “İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliği” ne tabiidir. Özellikle madenler de risk teşkil ettiği için “Maden iş yerlerinde iş sağlığı ve güvenliği” ilgili maddelerine göre kontrolleri yapılmalıdır. Bu yönetmelikler çerçevesinde yapılan kontroller ile konveyör sistemleri daha uzun süre güvenli olarak çalışır.

 

İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

 

Maden İş Yerlerinde İş Sağlığı ve Güvenliği Yönetmeliği

2.1.9. Bant konveyörler antistatik ve alev yürütmez özellikte olmalı; ısınmayı veya tutuşmayı tespit etmek üzere sensörler ve ortaya çıkabilecek herhangi bir yangının ilerlemesini durduracak sıklıkta soğutma/söndürme sistemi ile donatılmalıdır.

9.3. Konveyörlerin tehlikeli kısımları, özellikle baş ve kuyruk tamburları, uygun ve güvenlikli bir koruyucu altında bulundurulur. Konveyörlerin eğimi, konveyörler üzerinde taşınan madde veya malzemenin kayması sonucu tehlike meydana getirebilecek derecedeyse, bu tehlikeyi önleyecek özel tedbirler alınır.

9.4. Konveyörler, makiniste işaret vermek üzere işaretleşme araçlarıyla veya herhangi bir noktada durdurabilecek bir düzenle donatılır. Bu araçlar çalışırken bir sorumlunun sürekli gözetimi altında bulundurulur.

 

Konveyör Periyodik Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılır

Konveyör standartlarda süre belirtilmemiş ise, yönetmelikte belirtilen sürelere bağlı kalınarak yılda en az bir kez periyodik kontrollerin yapılması ve raporlanması gerekmektedir.

 

Konveyör Periyodik Kontrolleri Kim Tarafından Yapılır

Standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak uzman ve sertifikalı Lider Periyodik mühendisleri tarafından yapılır.

 

Periyodik Kontrol Raporu

Lider Periyodik, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği konveyör sistemi kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Lider Periyodik denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrollerle alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.