Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri (Sprink) Periyodik Kontrolü

Otomatik Yangın Söndürme Sistemleri (Sprink) Periyodik Kontrolü

Gelişen teknoloji ile birlikte yaygın olarak kullanılan yangın sprinkleri yangını söndürmede etkin bir rol oynar. Yangını algıladığında depodan gelen su borular yardımı ile yangın sprinki ile ortama yukarıdan su fışkırtır. Kısaca yangın anında sprink ampülündeki civayı ısıtarak kırılmasına neden olur ve suyu boşaltır.

 

Yangını söndürmek, soğutmayı sağlamak ve gelişen yangını itfaiye gelinceye kadar sınırlamak amacı ile kurulan ve su püskürtmesi yangın sprinklerinin birçok çeşidi bulunmaktadır.

 

Sprink Çeşitleri

  • Tavan tipi sprinkler
  • Tavan tipli gömme rozetli sprinkler
  • Duvar tipi sprinkler
  • Duvar tipi ayna rozetli sprinkler
  • Dik tip sprinkler

 

Binalarda, işletmelerde, hastanelerde, alış veriş merkezlerinde ve kamu binalarında yaygın olarak kullanılan sprinkler ıslak ve kuru borulu sistem olarak ikiye ayrılır.

 

Kuru borulu sistem: Donma tehlikesi bulunan yerlerde kullanılır. Özellikle tehlikeli yerlerde kullanılır.

 

Islak borulu sistem: İçerisinde basınçlı su bulunan ıslak sprinkler hemen hemen her yerde kullanılır. Ancak veri merkezleri, kütüphaneler ve elektrikle alakalı yerlerde kullanılmaz.

 

Yangın sprinkleri TS 9811, TS EN 671-3, TS EN 12416-1+A2, TS EN 12416-2+A1, TS EN 12845 standartlarında belirtilen kriterlere uygun olarak yapılır. İlgili standartlarda aksi belirtilmediği sürece, tesisatların periyodik kontrolleri yılda bir yapılır. Yangın sprinkleri “İş ekipmanları kullanımında sağlık ve güvenlik şartları yönetmeliğine” tabiidir.

 

İş Ekipmanları Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği

Bu Yönetmeliğin amacı, iş yerinde iş ekipmanlarının kullanımı ile ilgili sağlık ve güvenlik yönünden uyulması gerekli asgari şartları belirlemektir. 20/6/2012 tarihli ve 6331 sayılı İş Sağlığı ve Güvenliği Kanunu kapsamına giren tüm iş yerlerini kapsar.

 

Yangın Sprink Sistemleri Periyodik Kontrolleri Hangi Sıklıkla Yapılır

İş Ekipmanlarının Kullanımında Sağlık ve Güvenlik Şartları Yönetmeliği gereği yangın sprink sistemleri en geç yılda bir periyodik olarak ve gerektiğinde kontrol ve deneyleri yaptırılmalıdır.

 

Yangın Sprink Sistemleri Periyodik Kontrolleri Kim Tarafından Yapılır

Standartlarda belirtilen kriterlere uygun olarak uzman ve sertifikalı Lider Periyodik mühendisleri tarafından yapılır.

 

Periyodik Kontrol Raporu

Lider Periyodik, uzman ekip ve ekipmanları ile gerçekleştirdiği yangın sprinkleri kontrolleri sonucu tespit edilen eksiklikleri, uygunsuzlukları veya tehlikeli durumları rapor halinde sizlere sunarak, olası bir tehlikeli olayın engellenmesi ve yasal gerekliliklerinizi sağlamanız adına sizlere yardımcı olur.

 

İş Ekipmanlarıyla ilgili olarak; Yıllık yapılması gereken fenni muayene, test ve kontroller kapsamında, işletmelerde bulunan ekipman ve tesisatların ilgili Yönetmelik ve standartlar çerçevesinde ölçüm, denetim ve periyodik muayene işlemleri için hizmetler sunan Lider Periyodik denetim faaliyetlerini yürüten tüm personeller periyodik kontrollerle alanında almış oldukları eğitim sertifikası ve Bakanlığın veri tabanına kayıtlı ekipnet numarası dahilinde faaliyetlerini yürütmekte ve firmalara sunulan rapor formları üzerinde bu bilgiler detaylı olarak yer almaktadır.